Aantal karakters in een .nl domeinnaam
Een domeinnaam mag maximaal 63 tekens bevatten. Het minimum is gesteld op twee. De aanvrager kan kiezen voor letters, cijfers en het (-) koppelteken. Dit koppelteken mag niet aan het begin of het einde staan. In een .nl-domeinnaam moet minstens 1 letter zijn opgenomen. Let wel: het &-teken (C&A!) wordt niet geaccepteerd.
Niet toegestane domeinnamen
Het eerste reglement van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland was zeer rigide. Zo was registratie van “algemene benamingen of soortnamen die misverstanden kunnen oproepen” verboden. Dat leidde tot allerlei onbillijkheden. In november 2000 is het reglement echter rigoureus gewijzigd. Sinds die datum worden in principe alle domeinnamen geaccepteerd.
Succesvolle marketing met domeinregistraties.
Marketeers kiezen graag voor beschrijvende merknamen, zodat de consument meteen begrijpt waar hij aan toe is. Bijvoorbeeld Luchtig Toetje, Persoonlijke Juridisch Advies etc. Juridisch zijn dit soort omschrijvingen als merk niet of nauwelijks te beschermen. Maar als domeinnaam komt dat anders te liggen, omdat een domeinnaam als luchtigtoetje.nl maar één keer vergeven kan worden. De concurrent zal zich van een dergelijke omschrijving niet meer willen bedienen omdat anders naar de site van de eigenaar wordt verwezen.
Een merk als domeinnaam registreren.
Een merk kan als domein geregistreerd worden, bijvoorbeeld escada.be
Soortnamen als domeinnaam registreren
Ook soortnamen kunnen als domeinnaam geregistreerd worden, bijvoorbeeld grieksrestaurant.net
Zinnen als domeinnaam registreren
Ook zinnen kunnen geregistreerd worden, bijvoorbeeld lekkerluie-ren.nl
Domeinregistraties van de Nederlandse overheid
Ook voor de overheid geldt de regel ‘die het eerst komt ….’. Dat heeft de overheid aan den lijve ondervonden. Doordat de overheid zich pas in een laat stadium met domeinnaamregistraties is gaan bezighouden, moest zij met lede ogen toezien hoe een groot aantal aan overheid gerelateerde namen door derden was geclaimd. Voorbeelden hiervan zijn miljoenennota.nl, troonrede.nl, prinsjesdag.nl en staten-generaal.nl. De meeste van deze namen heeft de overheid inmiddels weer met behulp van de rechter weten terug te krijgen. De rechter meende telkens dat het verwarrend en misleidend was als de namen in het bezit van een derde zouden zijn. In een aantal zaken echter ving de overheid bot: zo lukte het niet de namen kamer.nl en tweede-kamer.com te vorderen.
Kan iedereen een .nl domeinnaam aanvragen?
Ja, zowel natuurlijke personen als rechtspersonen kunnen houder van een . nl domeinnaam zijn. Ook bedrijven die buiten Nederland zijn gevestigd kunnen houder van een .nl domeinnaam zijn.
Kan een houder meerdere .nl domeinnamen aanvragen?
Eer is zelfs geen beperking aan het aantal domeinnamen per houder.
Overdragen van een .nl domeinnaam
Dit dient echter wel schriftelijk te gebeuren. Vaak zal daarbij de domeinnaam ook naar een andere provider verhuizen, hetgeen ook eenvoudig te regelen is. Overigens hoeven de provider, die de plaatsing van de website regelt, en de provider, waar het domein is ondergebracht, niet een en dezelfde te zijn.
nl-domeinnaam aanvragen: 5 stappen
1. Bedenk een unieke .nl-domeinnaam
U maakt een keuze voor een unieke .nl-domeinnaam. Een .nl-domeinnaam kan slechts één keer door SIDN uitgegeven worden. Hiervoor geldt het principe: “wie het eerst komt, die het eerst maalt”.
Iedereen kan een .nl-domeinnaam aanvragen, waar ter wereld gevestigd of woonachtig. Als u niet in Nederland woonachtig of gevestigd bent, dan moet u een adres in Nederland aanwijzen waar schriftelijke stukken bezorgd kunnen worden.
2. Ga na of de gewenste .nl-domeinnaam nog beschikbaar is
U raadpleegt de Who(Is) bij SIDN.NL. Op de webpagina ziet u "Whois / .nl-domeinnaam nog vrij?". Hier vult u uw gewenste .nl-domeinnaam in, dus bijvoorbeeld: heights. In de "Is" ziet u vervolgens de status van de domeinnaam. Indien uw gewenste naam de status "Vrij" aangeeft, kunt u deze naam registreren.
Mocht de door u gewenste naam al geregistreerd zijn (status="actief") dan kunt u zien wie de houder van deze domeinnaam is door het vakje ‘Uitgebreid’ aan te vinken en op ‘Zoek’ te klikken.
Het registreren van een .nl-domeinnaam is gebonden aan een aantal inhoudelijke en technische eisen. U vindt deze in het "Reglement voor registratie van .nl-domeinnamen".
3. Benader Heights
Vul het volgende formulier in of stuur een e-mail naar info@heightshosting.nl.
4. Akkoord voorwaarden
Voordat u uw verzoek tot registratie van de .nl-domeinnaam indient bij Heights, dient u akkoord te gaan met het "Reglement voor registratie van .nl-domeinnamen" en de voorwaarden zoals deze zijn gesteld in het "registratiecontract". Bij Heights gaat U akkoord met de voorwaarden door het sturen van een e-mail met de opdracht tot registratie van de domeinnaam. Bij Heights hoeft u geen ondertekend registratiecontract in te vullen en naar ons te sturen. Indien u toch een registratiecontract voor registratie van een .nl-domeinnaam wilt gebruiken dan kunt u die downloaden op deze website.
Vul het formulier in en stuur dit ondertekend op naar Heights (of gescand per email naar info@heightshosting.nl. Het registratiecontract is de overeenkomst tussen u (de houder van de domeinnaam) en SIDN. Zonder een ondertekend contract is onduidelijk wie de aanvrager/houder is van de .nl-domeinnaam en wie aan het registratiecontract en -voorwaarden gebonden is. SIDN heeft het recht om (een kopie van) het registratiecontract op te vragen bij Heights. Het niet of onvolledig aanwezig zijn van formulieren kan betekenen dat SIDN de .nl-domeinnaam kan opheffen. Wees dus zorgvuldig met het invullen van het registratiecontract.
Bij het invullen zorgt u ervoor dat u:
- Een administratief contactpersoon (admin-c) benoemt.
Deze persoon is het aanspreekpunt voor SIDN en anderen.
- Een technisch contactpersoon (tech-c) benoemt.
Deze persoon is het aanspreekpunt voor SIDN indien er zich technische problemen met de betreffende .nl-domeinnaam voordoen. Bij de meeste klanten neemt Heights deze functie over en gebruikt daarvoor een emailadres van Heights.
- Een geldig emailadres heeft.
Volgens de huidige Internetstandaards is het voor een domeinnaamhouder verplicht om een geldig emailadres te hebben. In de meeste gevallen zal uw Heights hiervoor zorgen.
5. Heights dient uw aanvraag in bij SIDN
Wanneer de voorgaande stappen correct afgehandeld zijn, vult de Heights een elektronisch formulier in en stuurt dit volgens de vastgestelde procedure naar SIDN. Vervolgens neemt SIDN de aanvraag in behandeling. Na acceptatie wordt uw .nl-domeinnaam na een werkdag operationeel. SIDN brengt Heights hiervan op de hoogte.
Na registratie kunt u uw gegevens controleren in de Who(Is), zoals dat is beschreven bij punt 2.