Creditcard

Voorbeeld van een ING creditcardEen creditcard is een plastic betaalmiddel waarmee de kaarthouder bij merchants kan afrekenen. Iedere creditcard heeft een bepaalde bestedingsruimte. Die bestedingsruimte wordt wordt vastgesteld door de issuer, de creditcarduitgevende instelling.

De issuer staat meestal met de naam, een logo en eventueel een merknaam (zoals PlatinumCard of GoldCard) op het bovenste gedeelte van de creditcard. Op de creditcard is het 15- of 16cijferig creditcardnummer, de naam van de kaarthouder en de vervaldatum van de kaart in reliëf (embossed) aangebracht. Het logo van de card scheme (bijv. Visa of Mastercard) staat rechtsonder op de creditcard. Meestal staat rechts of op de achterkant van de creditcard een hologram.

Bijna alle Nederlandse kaarten hebben een chip links op de kaart. Dit is geďntroduceerd in 2006 bij de creditcards en vanaf 2012 als het 'nieuwe pinnen' bij de debitcards. De internationale term is een kaart met een EMV chip.

De vorm en de afmetingen van een creditcard zijn gestandaardiseerd volgens de ISO 7810/ID-1 norm. De afmetingen zijn precies 85,60 × 53,98 mm.

Belangrijk kenmerk voor de kaarthouder is dat de issuer de transacties pas incasseert na afloop van de periode waarvoor de bestedingsruimte is vastgesteld. Het eerste voordeel is dus deze uitstel van betaling. Bij een debitcard is de bestedingsruimte aan de ruimte op de betaalrekening gekoppeld. Van krediet is pas echt sprake als de kaarthouder aan het einde van de periode slechts een deel betaalt en er voor het openstaande bedrag een kredietlijn met rentebetaling gaat lopen. Lang niet alle creditcards bieden kredietfaciliteiten. Een creditcard zonder directe kredietfaciliteiten wordt in de Angelsaksische landen een charge card. Een creditcard met doorlopende kredietmogelijkheden noemt men wel een ‘revolving credit card’. Dat onderscheid maken we in het Nederlandse spraakgebruik niet.

Bij niet-Nederlandse kaarten staat soms de melding 'electronic use only'. De kaart is non-(embossed) en alleen bruikbaar bij betaalterminals waar de pin gecontroleerd kan worden.

Het grootste voordeel van de creditcards voor kaarthouders en Merchants is het betaalgemak. Hier staan de overige voordelen.


Heights Training creditcards

Training credit cards

Heights verzorgt een training die op alle aspecten van de acceptatie van creditcards ingaat. Met deze training krijgt u naast de theorie hoofdzakelijk praktische, direct toepasbare kennis overgedragen. U bent na deze training in staat om de creditcards op een veilige en verantwoorde manier in te zetten in uw bedrijf om uw conversie te verhogen en de kosten te verlagen. Meer informatie over de training creditcards.

HomeGatewayAcquiringBetaalmethodenReconciliatieTreasuryWoordenboek
Over HeightsContactSitemapLinksPrivacy statement

Copyright © 2012-2018 • Heights Consultants B.V. • Alle rechten voorbehouden