Wat is een approval code, authorization code of autorisatiecode?

Als het totaalbedrag van een betaling met een debit- of creditcard hoger is dan de floorlimit dient een merchant bij zijn acquirer een autorisatiecode aan te vragen. In CardNotPresent omgevingen zoals eCommerce en MoTo is de floorlimit 0 euro.

De acquirer geeft als goedkeuring van de transactie een code van 5 of 6 cijfers/letters aan de merchant. Vroeger schreef de merchant de autorisatiecode op een salesslip. Bij betalingen via een terminal wordt de autorisatiecode op de bon afgedrukt. In e-Commerce is het niet gebruikelijk de autorisatiecode te communiceren naar een klant. De Merchant kan de autorisatiecode terugvinden bij de transactiegegevens in de backoffice van zijn PSP.

Een autorisatiecode heeft een beperkte geldigheid. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van de acquirer maar meestal is het tussen de 14 tot 30 dagen.

De authorisatie cyclus in detail De authorisatie cyclus bij een betaling met een creditcard

 1. Een kaarthouder wil met een creditcard betalen. In een fysieke winkel heeft de merchant een betaalterminal. In een online omgeving (Card Not Present) voert de klant zijn kaartnummer, vervaldatum, CVC code en eventueel een 3D secure code in op een betaalpagina (van de PSP).
 2. De PSP stuurt namens de Merchant de een authorisatieverzoek naar de juiste acquirer. Meestal gaan MasterCard en Visa authorisatieverzoeken naar een en dezelfde acquirer toe. American Express daarentegen doet de authorisaties zelf; de authorisatieverzoeken voor American Express transacties moeten dan ook naar American Express toe.
 3. De acquirer stuurt het authorisatieverzoek door naar het netwerk van een payment scheme. Voor Visa is dat bijvoorbeeld VisaNet.
 4. Het netwerk van een payment scheme stuurt het authorisatieverzoek naar de juiste issuer van de creditcard.
 5. De issuer keurt een transactie goed of hij keurt de transactie af. Het antwoord stuurt hij terug naar het netwerk van het payment scheme.
 6. Het netwerk van een payment scheme stuurt het antwoord op het authorisatieverzoek door naar de acquirer.
 7. De acquirer stuurt het antwoord op het authorisatieverzoek terug naar de PSP.
 8. De Merchant ontvangt nu het antwoord op het authorisatieverzoek.
  • Bij een goedgekeurde authorisatie (approval), met een approval code of authorization code, levert hij de producten of dienst.
  • Bij een afgekeurde authorisatie (decline) kan de Merchant een andere betaalmethode aanbieden.


Heights Training creditcards

Training credit cards

Heights verzorgt een training die op alle aspecten van de acceptatie van creditcards ingaat. Met deze training krijgt u naast de theorie hoofdzakelijk praktische, direct toepasbare kennis overgedragen. U bent na deze training in staat om de creditcards op een veilige en verantwoorde manier in te zetten in uw bedrijf om uw conversie te verhogen en de kosten te verlagen. Meer informatie over de training creditcards.

HomeGatewayAcquiringBetaalmethodenReconciliatieTreasuryWoordenboek
Over HeightsContactSitemapLinksPrivacy statement

Copyright © 2012-2018 • Heights Consultants B.V. • Alle rechten voorbehouden